четвер, 5 січня 2017 р.

Найменші країни світу

         Поряд з державами-гігантами на світовій мапі є держави-карлики — за площею і кількістю населення. Однак малі масштаби не заважають більшості з них мати вагоме значення у планетарному вимірі — кудись спрямовано туристичні потоки, кудись — фінансові. А деякі з них, як-от Ватикан, мають величезний вплив і на політичні процеси в усьому світі.  Лише кілька цікавих цифр з життя мікрокраїн...

Ліхтенштейн. Площа країни — 160,4 кв. кілометра. Межує з Швейцарією та Австрією. Не має виходів до моря. Є однією з найбагатших держав. Тут зареєстровано більше компаній, ніж жителів. Населення князівства — приблизно 36,5 тисячі осіб.

Монако. Мікродержава, напіванклав на півдні Франції на березі Середземного моря. За останні 20 років, через осушення моря, площа країни дещо збільшилася і зараз складає 20,2 кв. кілометра. Монако — монархічна держава, одна з найбільш густонаселених країн світу та налічує 30 тисяч жителів. Основний дохід приносить туризм.

Мальдіви. Мальдівська Респуб­ліка — острівна країна (заселені 203 острови). Вона розташована в Індійському океані і за площею є найменшою країною Азії: площа — 298 кв. кілометрів, кількість населення — 396 тисяч. У столиці Мале зосереджені дві третини жителів. Раніше Маль­діви розвивалися завдяки експорту сушеного тунця, молюсків каурі і кокосових тросів, зараз головний дохід приносить туризм.

Маршалові острови. Ця держава розташована в центрі Тихого океану і складається в основному з коралових островів. Площа країни — 181 кв. кілометр, населення — 62 тисячі. У 1986 році острови отримали незалежність від США, але країна не має природних ресурсів й імпорт товарів набагато перевищує експорт, тому досі лише допомога Америки допомагає їй «триматися на плаву».

Науру. Ця країна розташована на півдні Тихого океану, в Мікронезії. Площа — 21,3 кв. кілометра. Республіка Науру є найменшою острівною державою в світі. Вона отримала незалежність у 1968 році, хоча батьківщиною для аборигенів острів був у перебігу 3 тисяч років. Сьогодні населення країни становить приблизно 9 тисяч осіб. У держави Науру нема збройних сил.

Сан-Марино. Республіка Сан-Марино займає площу 61 кв. кілометр і має найменше населення серед країн—членів Європейської Ради. Розташована в Південній Європі, з усіх боків оточена територією Італії. Це найстаріша незалежна держава в світі — заснована 3 вересня 301 року. Сан-Марино — одна з найбагатших країн у світі, її доходи перевищують витрати.

Сейшели. Рай на Землі — Сейшельські острови — займають площу 455 кв. кілометрів, населення — 84 тисячі осіб. Архіпелаг розташований в Індійському океані, на північ від Мадагаскару, і складається зі 115 островів. Сейшелам вдалося розвинутися завдяки експорту кокосів, ванілі та кориці. Але з часу здобуття незалежності в 1976 році головним джерелом доходів став туризм.

Сент-Кідс і Невіс. Держава розташована у Вест-Індії — між Північною і Південною Америкою, на островах Атлантичного океану. Складається з двох островів загальною площею 261 кв. кілометр. Це були перші острови, заселені європейцями. Головне джерело доходу — туризм, розвинені також сільське господарство та офшорна банківська справа.

Тувалу. Країна розташована на півдні Тихого океану, площа — 26 кв. кілометрів. До складу держави входять також кілька коралових островів. Раніше ці острови належали британській короні й іменувалися Острови Елліс, але в 1978 році здобули незалежність від англійців. Населення — 10,5 тисячі осіб. Через відсутність природних ресурсів Тувалу доводиться жити за рахунок допомоги інших країн.

Ватикан. За­крите місто-держава. Розташований в одному з районів Риму і займає площу 44 гектари. Заснований у 1929 році католицькою церквою, керується Папою Римським і конклавом кардиналів, має статус незалежної держави і навіть свою армію. Незважаючи на таку маленьку територію, оглянути її за один день навряд чи вдасться — стільки архітектурних, скульптурних і живописних шедеврів зібрано в ній. Сікстинська капела, собор Святого Петра, резиденція Папи — Апостольський палац далеко не повний список шедеврів. Половину території країни займають Ватиканські сади. Офі­ційними громадянами Ватикану є приблизно 800 осіб, а кілька тисяч італійців щодня їздять сюди на роботу.

Немає коментарів:

Дописати коментар