вівторок, 24 січня 2017 р.

Цікаві факти про Андорру


Андорра є одна з найменших держав у світі. Площа цієї країни всього 468 квадратних кілометрів, а населення — близько 80 000 чоловік.

Столиця країни Андорра-ла-Велья розташована на висоті 1029 метрів на рівні моря і є найбільш високогірною серед усіх європейських столиць.

За законом 1864 в Андоррі заборонені адвокати. Їх називали чорними юристами, які чорне можуть зробити білим. До речі, в’язниць в Андоррі теж немає, країна є однією з найбезпечніших у світі.

Колись землеробство було основним заняттям місцевих жителів. Зараз основний дохід приносить туризм і банківська діяльність. Рівень життя в Андоррі — один з найвищих у Європі. Поштові пересилки в Андоррі безкоштовні, можливо, це пов’язано з невеликою територією держави.

В Андоррі немає регулярної армії, є тільки поліція. Відповідальність за зовнішню безпеку цієї крихітної країни несуть сусіди — Іспанія та Франція.

Власної валюти в Андоррі немає і ніколи не було, в платежах використовують євро. Андорський Дінер випускається тільки для колекціонерів у вигляді золотих, срібних і біметалевих монет. Дінер складається з 100 сантимів.

У 1934 році російський іммігрант Борис Скосирев оголосив себе Борисом Першим, правителем Андорри. Втім, правління його було недовгим. Незабаром з Іспанії прибули чотири жандарма, Скосирев був заарештований і відправлений в іспанську в’язницю.

Щорічно Андорру відвідують близько 11 мільйонів туристів. Це приблизно в 140 разів більше чисельності корінного населення країни.

Ритм життя тут неквапливий. Наприклад, Андорра оголосила війну Німеччині ще під час Першої світової війни. Про це згадали тільки в 1957 році, тобто через 40 з гаком років. Тільки тоді стан війни було офіційно припинено.

У країні немає власного аеропорту і залізниці. Найближчі залізничні станції та аеровокзали знаходяться в Іспанії та Франції.

13 листопада 1996 збірна Андорри з футболу провела перший офіційний матч, програвши Естонії з рахунком 1: 6. Втім, професійних гравців у країні небагато. В даний час у збірній грають: власник будівельної компанії, страховий агент, працівник ЖКГ та представники інших, дуже далеких від футболу професій.

У містечку Ескальдес- Енгордань відкрито музей російській матрьошьці. У ньому налічується близько 300 експонатів. У кінозалі музею демонструються фільми, присвячені історії та процесу виготовлення цих дерев’яних ляльок

Немає коментарів:

Дописати коментар